Header Ads

A régi pc számítógépek még most is hasznosak tudnak lenni

Sajnos vagy nem sajnos, de előbb-utóbb minden hardver az idejét múlja, mivel a technológia folyamatosan fejlődik. A legtöbb ember ehhez mérten próbál mindig amennyire tud újabb elektronikai eszközt beszerezni, viszont megesik az is, hogy még megvannak a régebbi kedvencünk esetleg egy számítógép.

Az a jó hír, hogy még egy régebbi gép is használható sok dologra, amik elég hasznosak lehetnek, és ezekből felsorolunk párat. 

Most az olyan számítógépekről írunk, amik elmúltak 10 évesek. Annál régebbiekről nem.

Televízióként funkcionálni

Ha nincsen a háztartásban egy okos tv, viszont van egy hagyományos tv, akkor egy kábellel meglehet oldani, hogy a pc össze legyen kötve vele, és így lehet használni akár, hogy kedvenc csatornánkat nézzük, illetve kiválóan működnek rajta a streaming platformok is mint például:  disney+, netflix, hbo, és még sorolhatnánk.

Cloud Gaming

Legalább 10 éves gépeken is lehetőség van felhőalapú játékok streaming lejátszására a saját gépünkön. Természetesen ehhez szükség van egy megfelelő stabil internetkapcsolatra, illetve olyanra, ami magasabb sávszélességű.  Ezt a cloud gaming szolgáltatóknak a hivatalos oldalukon lehet, majd megnézni. Ami inkább a fontosabb, hogy a videokártya támogassa a direct x 11-et, mert a cloud gaming, csak ezzel vagy magasabb verzióval kompatibilis. Ha esetleg felmerülne a kérdés, hogy linuxon működik-e, akkor örömmel mondhatjuk, hogy igen megy.

Ha cloud gaming-re használnátok, akkor itt van néhány szolgáltató:

GeForce NOW
Boosteroid
Shadow
Amazon Luna

Ha szeretnétek, hogy külön cikket írjunk ezekről, akkor igény szerint fogunk.

Szervernek használni

Akik szeretnek különféle szervereket készíteni, ami lehet játék, vagy akár tárhely, és még sorolhatnánk, azok is örülhetnek, mert erre a célra is megfelelő tud lenni egy ilyen régebbi számítógép is. Természetesen itt fontos az, hogy lehetőleg több memóriával rendelkezzen a számítógép, és persze stabil internetkapcsolat se hátrány. 

Általános használatra

Természetesen még a régebbi gépeken is lehet internetezni, videókat nézni, online játékokkal játszani, és régebbi játékokat futtatni natívan, ezért akik szeretik a régebbi játékokat azoknak is jó lehetőség ez, hogy átélje a régi élményeket.

Fontos azt tudni, hogy a windows 10 pár éven belül lefog támogatása, és nem lesz lehetőség arra, hogy windows alapú operációs rendszerek legálisan fussanak egy régebbi gépeken, mivel a windows 11 rendszernek a kikötése az, hogy egy erősebb, és újabb processzor megléte legyen.

Még valami, amit tudni kell erről kapcsolatosan

Erre a lehetőség az, hogy egy linux rendszert telepítsünk fel a gépünkre, ami jó és rossz hír is lehet, ez a felhasználótól függ. 
A jó az, hogy egy stabil rendszerről beszélhetünk, ami sok támogatást kap, és sok évekig lehet gépen használni.

A rossz hír az, hogy nem támogat annyi mindent, mint egy windows operációs rendszer, és a telepítés is nehézkes tud lenni. Erről később írunk majd cikket. 

Összeségében még mindig használható tud lenni egy régebbi számítógép is, ezért érdemes megfontolni, hogy megváljunk tőle, vagy ne.